App met Instaat
Reageert in een paar uur
Wij zijn Instaat
Hi,
Waarmee kunnen wij jou helpen?
Start Whatsapp
Blogs

Een afwijzing na een sollicitatiegesprek is waardevol

Je hebt een afwijzing na een sollicitatiegesprek ontvangen, wat maakt dit nou zo waardevol? Teleurstelling, onbegrip en misschien heerst er frustratie na een afwijzing. Een positief gevoel hieraan overhouden, dat klinkt haast onmogelijk. Bijna iedereen heeft dit wel eens meegemaakt en niemand wil graag afgewezen worden. Een afwijzing wordt vaak gezien als iets negatiefs en leidt misschien tot een lager zelfbeeld.

In deze blog geven wij tips om van een afwijzing iets positiefs te maken en een kans om jezelf te ontwikkelen. Tenslotte wil je toch een baan die écht bij jou past?

Succesvol solliciteren

Ter voorbereiding op jouw sollicitatie verzamel je relevante informatie op de website van de organisatie waar je gaat solliciteren. Je leest de vacaturetekst, verdiept je in de actualiteiten en belt voor extra toelichting met de vacaturehouder. Jouw cv dien je compleet in met (werk)ervaring, opleiding(en), kwaliteiten en het liefst aangevuld met referenties. Je schrijft een sterke motivatiebrief waarom jij de geschikte persoon bent voor deze positie. Uiteraard doe je dit zonder spelfouten, een toepasselijk format en met de juiste kleuren voor een nóg betere indruk.

Yes! Je mag op sollicitatiegesprek. De eerste stap in het proces is geslaagd en je gaat over tot voorbereiding op het gesprek. Jouw sterke- en ontwikkelingspunten som je op. Overal bedenk je een voorbeeld bij, soms twee voor de zekerheid. Je bent in staat om proces- en vakinhoudelijke vragen te beantwoorden. De rollen, verantwoordelijkheden en achtergronden van je gesprekspartners heb je in beeld.

De vragen die je wilt stellen staan op papier:

Je hebt voldoende effort erin gestopt en dit gesprek moet een succes worden. Inmiddels zie je jezelf daar al werken met je toekomstige collega’s.

Aan de sollicitatietafel

Je denkt na over kleding, je houdt rekening met reistijd en je komt tijdig aan op de afgesproken locatie. Bij aankomst geef je een stevige hand en je neemt plaats aan tafel. Tijdens het gesprek laat je het beste van jezelf zien. Na de introductie ben je goed voorbereid op de vragen die komen gaan. Je stuurt op een gelijkwaardig gesprek om te voorkomen dat het een overhoring wordt: je pakt regie, stelt de juiste vragen terug, vat samen en vraagt door. Hierdoor krijgen jullie een goede indruk van elkaar en het laat zien dat je een waardevolle kandidaat kan zijn.

TIP: In de praktijk zien we dat organisaties vaak veel over de kandidaat willen weten. Een kandidaat kan hierdoor overspoeld worden met vragen. Pak regie, creëer ruimte en probeer het gesprek te sturen. Stel vragen die hier antwoord op geven: wat maakt het dat ik voor deze organisatie wil werken?

Jouw gevoel na het sollicitatiegesprek is goed en de functie is je op het lijf geschreven. Op de terugweg fantaseer je al over de volgende stap en het arbeidsvoorwaardengesprek.

Onverwachte afwijzing

Een paar dagen later volgt een telefoontje met een afwijzing. Je wordt vriendelijk bedankt voor de tijd en energie die je erin hebt gestopt. De recruiter wenst je veel succes met de zoektocht naar een nieuwe baan.

Deze afwijzing voelt als een persoonlijke aanval en er heerst onbegrip. Het sollicitatiegesprek speel je opnieuw af en je bent op zoek naar een logische verklaring: de gesprekspartners waren enthousiast? Het gesprek verliep soepel? Goede voorbereiding? Beter had je het niet kunnen doen, toch? In jouw ogen heb je er écht alles aan gedaan.

Maak je afwijzing waardevol: ga in gesprek, analyseer en reflecteer

Plan een gesprek met een gesprekspartner voor toelichting. Vraag naar de afwijsreden, zodat je ervan leert. Blijf professioneel en schiet niet in je emotie. Vat de afwijzing niet te persoonlijk op. Dit is immers hoe de gesprekspartners het hebben ervaren.

Een sollicitatiegesprek blijft een momentopname.

Vragen die je kunt stellen:

Eindig het gesprek positief en bedank diegene voor de tijd. De mensen die je hebt gesproken vallen nu binnen jouw netwerk en wellicht komt er ooit nog een tweede kans. Realiseer je dat je vaak niet de enige bent die is afgewezen. Als je antwoorden hebt op bovenstaande vragen, dan heeft dit proces je zeker wat opgeleverd. Je leert jezelf nu nog beter kennen en je weet welke vaardigheden je kunt verbeteren.

TIP: Focus je op je sterke punten. Ben je erg kritisch, punctueel of heb je te horen gekregen dat je (soms te) veel in details gaat? Zorg dat je een functie kiest waarin je dit ook kan toepassen. Sommige functies vragen juist om iemand die in detail gaat.

Met een goed onderbouwde afwijzing ga je weer aan de slag. Gebruik deze feedback bij een volgend gesprek en laat het je juist extra motiveren om nieuwe stappen te zetten. Bereid het weer zo goed mogelijk voor, blijf gemotiveerd en wellicht is het volgende bedrijf wel een match. Misschien kun je nu wel concluderen dat het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteerde ongeschikt is voor jou. Gebruik deze verworven kennis bij het kiezen van jouw nieuwe bedrijf of functie.

Succes bij het vinden van je volgende stap in jouw carrière. Tenslotte ben jij tot meer in staat.

Samen tot meer instaat

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Onze partners

Samen met onze partners hebben we diverse uitdagende vraagstukken opgelost.

14

technici bemiddeld bij onze partners

3

adviseurs gedetacheerd bij onze partners

6

samenwerkingen met partners

Heb je vragen?