Stel je voor: jij bent de regisseur van je eigen sollicitatiegesprek! Hoe doe je dat en wat is de toegevoegde waarde? Regie pakken betekent dat jij het gesprek leidt, actief luistert en slimme vragen stelt. Hierdoor stuur je het gesprek, trek je de aandacht van de interviewer én houd je die vast. Je bent in staat om op een oprechte en doelgerichte manier het gesprek te beïnvloeden in jouw voordeel.
Voorbeeld praktijksituatie
Je zit aan tafel voor je sollicitatiegesprek en het lijkt wel een vragenvuur. Jouw gesprekspartners hebben de vragen goed voorbereid en gaan hun lijstje af. Zonder dat jij je er bewust van bent zit je middenin een overhoring. Voor je het weet zijn de laatste vijf minuten ingegaan. Je hebt voor je gevoel al hun vragen zo goed mogelijk beantwoord. De vacaturehouder sluit het gesprek af en jullie bedanken elkaar voor de tijd. Dat was een prettig gesprek. Het voelde vertrouwd en je was veel aan het woord.
Je stelt jezelf de vraag, wat weet ik over de gesprekspartners? Of over de plek waar ik wil gaan werken? Past de functie wel bij mij? Hoe weet ik of ik de juiste antwoorden heb gegeven? Kortom, waarom heb ik geen vragen gesteld? Wellicht was je te passief. Je wachtte af wat er ging gebeuren en liet je leiden. Je had geen regie.
Hoe pak je regie in een sollicitatiegesprek?
- Goede voorbereiding is key! Zoek je gesprekspartners op, lees je in over het bedrijf. Zorg ervoor dat je de vacature goed bestudeert en dat je je eigen cv en motivatiebrief kent. Denk na over vragen die je kunt stellen en welke sterke punten je wilt benadrukken.
- Actief luisteren: Tijdens het gesprek is het vervolgens essentieel om te luisteren naar wat er wordt verteld. Je luistert met aandacht, vat informatie samen, noteert en herkent de momenten waarop je gaat doorvragen.
- Stel vragen: Wanneer je luistert ontvang je veel informatie. Vraag door op informatie die voor jou relevant is. Stel bijvoorbeeld verdiepingsvragen, goede voorbeelden zijn open vragen die je begint met hoe, wat en wanneer. Voorkom aannames.
- Antwoorden op vraag: Wees actief betrokken bij het gesprek en stel vragen om meer te weten te komen over de functie en het bedrijf. Laat zien dat je serieus en echt geïnteresseerd bent. Deel relevante informatie op een gepaste manier. Pas op, wees niet te ijverig met het geven van informatie. Wees je bewust van welke informatie wel of niet relevant is. Vraag door wanneer je verduidelijking wilt. Soms kan het handig zijn om een vraag met een vraag te beantwoorden, bijvoorbeeld “hoe bedoel je dat? of Kan je daar een voorbeeld van geven?” Op deze manier houd je initiatief en kan je slim inspelen op de behoefte van jouw gesprekspartner.
- Laat stiltes vallen: Niet altijd makkelijk, vaak wel erg krachtig. Je hoeft niet altijd gelijk te reageren, neem de tijd en ruimte om na te denken over je antwoord. Daarmee geef je de ander ook ruimte om na te denken. Valt er na jouw antwoord een stilte? Als het nodig is vul je aan of laat het gebeuren. Voorkom dat je op de praatstoel komt te zitten, houd regie.
- Deel je ervaringen en vaardigheden: Pitch, kort en bondig. Vertel over je werkervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Laat zien waarom jij de perfecte kandidaat bent. Toon zelfvertrouwen tijdens het gesprek en benadruk je sterke punten, maar blijf altijd beleefd en respectvol. Voorkom dat je te veel in details treedt, kom tot de kern en blijf concreet.
- Stuur het gesprek: Als de interviewer afwijkt van belangrijke onderwerpen, breng het gesprek dan terug naar wat voor jou belangrijk is. Zorg ervoor dat je de controle behoudt en belangrijke informatie deelt.
Het nemen van regie tijdens een sollicitatiegesprek kan leiden tot een betere indruk en vergroot je kans op succes! Zelfs wanneer je tot de conclusie komt dat de organisatie en functie minder goed bij je past.